Ликовна работилница по повод Меѓународниот ден на батеријата

Меѓународниот ден на батеријата денеска беше одбележан пред трговскиот центар „Капитол мол“ под мотото „Да бидеме одговорни денес за подобра иднина утре!“ На настанот се вклучија учениците и наставниците од ООУ „Ѓорѓија Пулевски“, кои преку креативна ликовна работилница и со своите идеи дадоа свој придонес во зголемувањето на свеста за заштита на животната средина и управувањето со токсичниот отпад. Исто така, во рамките на настанот се одржа и екотрка за најмладите.

Учениците добија мали садови за собирање батерии со информации за штетноста на отпадните батерии, како и информација за еколинијата на која се пријавува електричен и електронски отпад. Здружението „Нула отпад“ бесплатно го презема отпадот од домовите на граѓаните.

Ваквите еконастани имаат големо значење и се дел од мерките за заштита на животната средина. Преку нив граѓаните се информираат и се праќа апел за неопходноста од селекција на е-отпадот во посебни канти наменети исклучиво за овој тип отпад.

18.2.2020

Општина Аеродром

 

 

 

 

Актуелно

img
img img

Видео